SOFIMUN 2013

537307_10200223632331535_1392753681_n

текст и снимка: ПОЛИНА СПАРТЯНОВА

От 10-ти до 17-ти август ще се проведе българската симулация на Обединените нации – SOFIMUN. В шестото поредно издание на конференцията ще вземат участие близо 60 млади делегати от България, Германия, Италия, Гърция, Еквадор, Монголия, Камерун, Русия, Намибия, Нигерия и други страни. Участниците в конференцията са предимно студенти или млади професионалисти, които в рамките на SOFIMUN трябва да влязат в ролята на дипломат от държава, различна от тяхната собствена и да разискват с останалите  делегати съвременните международни въпроси и конфликти.

В ролята си на дипломати, младите хора ще имат възможността да разискват случващото се на международната сцена в  общо три органа: Съвет за човешките права, Съвет за сигурност и Съвет за сигурност /Исторически/ – базиран на най – важните теми от историята на ООН. Дейността на делегатите и техните органи ще бъде проследявана от медийния екип на SOFIMUN – SNN, в който по същия симулационен принцип ще вземат участие представители и на световни медии като Economist, Al Arabiya и Deutsche Welle.

За времето извън заседателните зали организаторите на SOFIMUN са предвидили за делегатите разнообразна програма, която да разведрява участниците в края на натоварения им работен ден в трите Съвета и медийния екип. По време на конференцията са предвидени различни вечерни събития, които да насърчават комуникацията и интеркултурния обмен сред делегатите. Благодарение на тези мероприятия на участниците се предоставя уникалната възможност да навлязат в много и различни културни и академични среди, като едновременно с това да разширят и своята международна мрежа от контакти.

В шестата конференция SOFIMUN 2013 ще вземат участие и гост-лектори като посланика на Германия в България Матиас Хьопфнер, главният секретар на националното представителство на студентските съвети в България Христиан Даскалов, основателят на SOFIMUN и българинът с най-много участия в симулиращи дейността на ООН конференции Димитър Мандраджиев.