#GirlPower или защо жените на XXI век имат нужда от зомбита?


Текст: Валерия Личева

Сигурно всеки един от вас ще се съгласи, че „феминизъм” не е мръсна дума. Или почти всеки… Там е работата, че „сексизъм” също не е. Girl Power_picДокато насам-натам се подхвърлят неприятни забележки, че феминизмът е измислен от мъжемразките, за да оправдават неприязмът си към срещуположния пол, някъде там сред хората, чиято работа е да изграждат и да вграждат стереотипи, и да оформят обществено мнение, а именно медията, решават, че единственият начин да покажат силен женски персонаж в киното е като му дадат супер сила или най-малкото секси костюм и няколко екшън сцени … Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против филмите за супергерой и жените супергерой, но напоследък, покрай цялата тази врява, че в Холивуд са започнали да се пишат все повече и повече силни женски образи, се зачудих наистина ли е така … или отново се опитват да ни преметнат?
Опитах се да си припомня кога за последно съм гледала екшън филм, в чиито център да е силен женски персонаж. Обаче си поставих и няколко критерия … Първият е филмите да не се отнасят за алтернативна вселена. Вторият е да нямат нищо общо със супергерой. И третият е ДА НЯМА ИЗВЪНЗЕМНИ! Ситуациата се поусложни малко, нали? След като прегледах и без това не особено дългия си списък и задрасках 2/3 от него, работата не тръгна на добре, защото много исках да напиша статията, а се оказа, че според хората, облеганли се на тежки кожени кресла, които дърпат всички конци в Холивуд (или поне аз така си ги представям), дефиницията за „силен” женски образ е възможна само в алтернативен свят: Антиутопиен свят, магьоснически свят, свят, в който вампирите блестят или имат нужда от бижута, за да излизат на слънце … И новият ми любим свят с нашествия от зомбита. Както и да го погледнете той изглежда най-реалистичен от всички. Все ми се струва, че колкото и Жената Чудо, Наташа Романов и братовчедката на Супермен да са страхотни примери за подражание, това не трябва да ни успокоява толкова много. Мисля си, че жените в киното трябва да преосмислят малко ценностите си на феминизъм. Вярно е, че в момента това е новият хит. Тези филми са си истински машина за пари (както и фимите, които включват жени, стрелящи с лък), но не ни ли внушват грешната идея? Защо трябва да помня Хали Бери в секси-коженият и садо-мазо костюм от Жената котка? Ако видя жена да се разхожда така по-улицата, няма да си помисля, че тя супергерой … Малко сме се отдалечили от мечтаното кино, в което жените не са представени просто като красив аксесоар, който да подкрепя и съветва главният персонаж, който сритва задниците на лошите и излиза най–малко морален победител от случката? А защо не пишат роли за жени, които сритват задниците на лошите и излизат най–малко морален победител от случката в днешни дни … или това не е особено реалистично? Или са изчерпали материала? Или … сетих се! Трябва да се използват метафори …. по-достоверно е. Усещате ли иронията?
Жените се борят за равноправие от години и продължаваме да го правим, само за да ни отнемат образи като този на Хилъри Суонк в „Момиче за милион долара” или на Ума Търман, и да ни кажат, че вече се пишат по-добри сценарии за жените? Нямам нищо против комерсиалното кино, и аз му се наслаждавам понякога … Но не ми казвайте, че обективизирането на актрисите и обличането им в прилепнали, провокативни (или къси дрешки) и даването им на свръх-сила е феминистко … Създавнато на екшън Елизабет Бенет, която се развява насам-натам съсичаща зомбита насред 18 век в Англия, също … И бягането от гигантски Ти-рекс на десетсантиметрови токчета не се брои … Надявам се да схващатате накъде клоня – заменили сме безащитните принцеси от приказките с още по- преекспонирани и нереалистични елементи, неричаме ги пост-модернизъм и си павираме пътя към феминизма с фалишиви, псевдо-модели на подражание … Обаче, хей! Събудете ме когато измислят женския еквивалент на Индиана Джоус … или този, който не е вдъхновен от видеоигра. #GirlPower

*Валерия Личева е студентка по „История и философия“ в СУ „Св.Климент Охридски“. Публикацията се осъществява по проект „Развитие и устойчивост на създадения джендър екип към СОМ – Студентската онлайн медиа“, финансиран от Български фонд за жените, осъществяван от Център за развитие на медиите в партньорство с Offnews.bg.