Да печелиш медали на инат

текст: АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ / снимка: НАО Рожен

Искам да продължа контратемата си за младежта – будната, действаща, интелигентна младеж, с която можем да разполагаме (и в немалка степен го правим, всъщност). За разлика от миналото ми писане за това как студентите могат да борят стереотипите и предразсъдъците с артистичност и естетика, сега ще се върна малко по-назад, на предишното стъпало на родната образователна система. Вместо за университети и студенти, ще споделя радостна вест, свързана с училища и ученици.

По скромните ми лични наблюдения, въпреки окастрената ни образователна система, липсата на адекватна материална база и немалко други фактори, българските ученици са убийствено добри в „точните“ науки. Математиката и информатиката са доказан наш специалитет, а наскоро се оказа, че преспокойно може да добавим и астрономията в кошницата на родната ученическа кадърност.

За какво става дума

В рамките на 8 дни, между 16 и 24 октомври тази година, в Гуанджу, Южна Корея, се проведе Международна олимпиада по астрономия. Каталогът на участващите включва 20 държави и общо 83 подрастващи от 13 до 18 годишна възраст. С оглед на все пак голямата „дупка“ от цели 5 години, състезаващите се са разделени на две групи. Едната е от 13 до 15 години, а другата – от 15 до 18. Самият състезателен процес включва три тура – един теоретичен, един практически, и един наблюдателен.

Арменските медии се пръснаха от дуене поради факта, че техните състезатели са спечелили общо четири медала. Родният печат, донякъде се радвам, отрази адекватно факта, че нашите медали са пет. Макар да нямаме златен, разполагаме с един сребърен медал (Александър Атанасов от Плевен), два бронзови (Стилиян Гаджев от Русе и Кристина Кирова от Димитровград) и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур (отново на Александър Атанасов) в младшата възраст. В старшата пък родните ученици са извоювали цели два сребърни медала (Цанимир Ангелов от София и Михаела Захариева пак от София) и диплом за участие, грабнат от Дилян Христов пак от столицата.

Мътните води на течението

Мога да изпитвам единствено възхита пред младежите и техните ръководители – доц. д-р Алексей Стоев и д-р Ева Божурова. Защото такива медали в условията на нашата действителност са давидовска борба срещу бесния поток на течението.

А то наистина всячески се опитва да смаже научната инициатива у нас. Преди има-няма две седмици стана ясно, че бюджетът на БАН за трета поредна година ще възлиза на 59 милиона лева, или, нека ги закръглим, горе-долу 30 милиона евро. За сравнение, в Унгария сумата е 120 милиона евро (четворно повече), а в Полша – 115 милиона евро (пак толкова). И ако приемем, че се целим в „елита“ на Източна Европа, то в по-бедната от тях наша добре позната съседка – Румъния, този бюджет е почти двойно по-голям – 54 милиона евро.

Същевременно – сякаш в синхрон с добрата новина, се оказа, че бюджетът на Института по астрономия с Националната астрономическа оберватория е пред изчерпване. Директорът ѝ Таню Бонев се появи в телевизионния ефир и очерта драстична мярка – младият научен работник, взимал „колосалните“ 364 лева досега, вече ще падне на минимална работна заплата. Липсата на пари е вероятно да парализира работата на Роженската обсерватория, която между другото е най-големият астрономически комплекс на територията на Югоизточна Европа.

Отдавна не бях виждал по-ярко изразени две страни на една монета. Ези – сребро и бронз, изляти с жара на младежките знания. Тура – мухлясалото, закостеняло нежелание да се върви напред, със слънцето на науката в ръце, вместо например да се помпат средства в МО и МВР. А после се чудим защо отливът на умела, интелигентна и иновативна работна ръка към чужди земи заплашва да разяде допълнително и без това започналите да ерозират основи на родното общество.

Горният проблем обаче се решава с центрове, лаборатории, апаратура и инвестиции – защото образованието и подготовката на умели кадри е най-добрата инвестиция за една държава. Това, явно, се оказва непосилна задача. По-лесно е да вкарваме иглата на финансовата инжекция в жандармеристка екипировка и съмнително ефективни специализирани служби. Приоритети, приоритети…

6 мнения за “Да печелиш медали на инат

Коментарите са затворени.