Черна гора е най-новата страна-членка в ЕС!… но само на игра

Автор: ЖАСМИНА ГЕВЕЗИЕВА / Фотограф: ДИМИТРИНКА КЮЧУКОВАКакво си мислите, че правят студентите в 9 сутринта в събота? Спят? Изтрезняват? Не и в този случай. В почивния 10 ноември младежи разиграваха политиката на евросъюза. И по-точно симулираха „Разширяване на ЕС към Западните Балкани”, както се казваше уъркшопът. Той беше организиран от сдружение „Студентска асоциация за изследване на международните отношения” (САИМО) с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер” и Института за социална интеграция (ИСИ).

Инициативата акцентира върху два етапа от процеса на присъединяване. Това бяха получаването на статут на страна-кандидатка и ставането на пълноправен член в европейското семейство. В случая Черна гора получи тази привилегия, като за мястото се бореха още Македония и Сърбия. В действителност балканските кандидат-членки са седем – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция.

Идеята на събитието беше да обогати знанията на студентите за Европа, като всеки от тях се превъплъти в един от главните актьори от реалния процес на присъединяване. За това кой какъв е се разбра два дни по-рано. Ролите варираха от член на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламент (ЕП) или на Съвета на ЕС до представител на държавите кандидат-членки. Имаше и двама репортери, чиято задача беше да отразяват случващото се на празната страна на един календар и да закачват изписаните съобщения на стената в коридора.

В началото на седмицата всеки участник получи по електронната поща няколко страници с разяснения за това какво представляват и какви са функциите на отделните институции, историята, политическото и икономическото състояние на трите страни, както и сценарий за уъркшопа. Впоследствие получихме и подробно разграфена програма. Тя включваше изключително разнообразни дейности, сред които реч на председателя на ЕК, писане на заявления от кандидатките, дискусии на страните с трите институции, лобиране и гласуване. Не мина и без обсъждане на съдържанието на договорите. Добро впечатление направи отговорният подход на студентите, познанията им за международната политика и тяхната ефективност. Абе, сериозна работа.

Симулацията завърши с тържествено подписване на договора за членство на Черна гора от техен представител с председателите на Съвета на министрите и на ЕК.

С какво планинската страна си извоюва мястото? Причините, както заяви председателят на Съвета, са „значителен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, реформирана съдебна система, парламентарна демокрация и добро синхронизиране на законодателството със стандартите на ЕС”.

Македония получи отрицателен вот заради екологичните си проблеми, неясната позиция за третирането на човешките права и липсата на приложима пазарна икономика. Най-трудно беше взето решение за Сърбия. След дълги умувания на Съвета на министрите тя не получи неговото одобрение, заради своята неотстъпчивост по проблема с Косово и нежеланието й да признае нейното съществуване. Това противоречи на политиката на ЕС. Отделно се взеха предвид наличието на висока корупция и престъпност. „Едно евентуално присъединяване на тази страна към ЕС би внесла несигурност и нестабилност в европейските ценности и европейската интеграция”, каза председателят на Съвета Николай Терзиев, който в реалността е студент по право в СУ.

Дали някоя от тези три страни в обозримо бъдеще ще получи статут на пълноправен член на ЕС, предстои да разберем. Дотогава симулации като тази ще развиват мисленето на амбициозните младежи от тяхната балканска съседка, стимулирайки създаването на едно ново поколение лидери в дипломацията.

9 мнения за “Черна гора е най-новата страна-членка в ЕС!… но само на игра

  1. I’ve been browsing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the web might be a lot more helpful than ever before.

  2. 111978 930263Right after study several the websites on your personal internet web site now, i truly like your indicates of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will also be checking back soon. Pls consider my web-site likewise and tell me what you consider. 751714

  3. 736641 561374Aw, this was a extremely nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a extremely great write-up?nevertheless what can I say?I procrastinate alot and definitely not appear to get one thing done. 687059

Коментарите са затворени.