Там, където се раждат световните лидери

DSC_3905

текст и снимки: ПОЛИНА СПАРТЯНОВА

За шеста поредна година в София се проведе международната конференция SOFIMUN. В нея взеха участие ученици и студенти от 4 континента, като всеки участник  трябваше да влезе в ролята на дипломат от държава, различна от неговата собствена и да разисква с останалите делегати съвременни международни конфликти и въпроси. Младите делегати имаха възможността да се включат в дебатите на  общо три органа: Съвет за човешките права, Съвет за сигурност и /Исторически/ Съвет за сигурност, базиран на най – важните теми от историята на ООН.

Както и в Организацията на Обединените Нации, така и в SOFIMUN бяха поканени да участват делегати от целия свят, които проявяват силен интерес и мотивация да се включат в дискусиите, засягащи бъдещето на човечеството. На тях им бе предоставена възможността да дебатират и излизат с резолюции за световни проблеми като насилието върху жените по време на война, хуманитарната криза в Сирия и апартейда в Южна Африка (1948 – 1994).

DSC_0048

За да осъзнаят своята наистина важна роля на сцената на международните отношения, по време на една от вечерите, делегатите от Съвета за Сигурност бяха изненадани с новина за хипотетичен преврат и криза в Турция. При наличието на такава новина младите дипломати трябваше да се съберат във възможно най-кратък срок и да дебатират цяла нощ за предприемането на необходимите мерки за разрешаване на проблема. В същото време, за да внедрят и останалите делегати от другите комисии в кризисната ситуация, мениджърите на конференцията направиха live stream на цялото събитие. Така SOFIMUN влезе в историята на симулациите на ООН по света като първата конференция, която предава заседанията си на живо.

DSC_0092

За разлика от останалите симулации на ООН по света, SOFIMUN разполага със свой медиен екип – SOFIMUN News Network, в който се представляват водещите световни медии. В рамките на една седмица кореспондентите публикуваха в специално сформирания за конференцията ежедневник последните новини от случващото се в комитетите. Освен това за първи път в историята на SOFIMUN беше направена телевизионна емисия новини, която в края на работния ден да информира делегатите за случващото се между дипломатите и дебатите в комитетите.

В заключителната част на конференцията нейният мениджър, Милен Христов, обяви пред вече бившите делегати, че от тази година ще се сформира нова институция към фондацията SOFIMUN. „Искам да поздравя присъстващите делегати с този исторически момент, в който учредяваме нов изпълнителен съвет на SOFIMUN, който няма да бъде подменян за всяка следваща конференция. Членовете на този борд ще се включат активно в организационния комитет на седмото издание на българската симулация на ООН. Мое искрено удоволствие е да приветствам в него хора от 5 националности и 3 континента.”