Студенти на лов за цигари

автор: АЛЕКСАНДЪР ШИШКОВ / снимка: www.asmoking.com

Студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) тръгнаха на лов за цигари, но не от никотинов глад, а за да съберат материали за творене. Младежите разбиха стереотипа, че цигарите стават само за пушене и го показаха в кампанията си против тютюнопушенето. Те безкористно даряваха на пушачите кафе и сладки в замяна на само една от техните цигари.

„Цигарите са, за да творим с тях” каза в интервю за СОМ Виктория Филипова – участник и съорганизатор на кампания против тютюнопушенето. Осъзнавайки ясно вредите от цигарите, тя и нейните колеги изготвиха проекта си по дисциплината Корпоративна социална отговорност с ясна социална задача – да се противопостави на „убиец номер едно” в света и да предотврати поражението върху младите поколения. Защото все по-рано хората посягат към цигарата, все повече млади хора се подават на порока и страдат от вредите от цигарения дим. Докато тютюневите концерни правят опити да повишат  приходите си, Вики и нейните колеги гласно се отказват от вредния навик и приканват другите да направят същото. Чрез кампанията си студентите заявиха и защитиха социалната си гражданска позиция, спечелиха симпатии и морална подкрепа.

Студентите доказаха за пореден път, че когато имаш мотивация, всичко е възможно и се намира и подкрепа. „Ние го направихме с наши средства и с подкрепата на Студентски съвет”, коментира Вики. Изготвяйки всичко сами – от идеите за кампанията, до плакатите и логото, младежите показаха и емоционалната си обвързаност, и желанието да помагат и да привличат повече студенти към идеята си.

На 3 декември т.г. студентите презентираха завършилия проект и резултатите от него в университетската Аула макима в УНСС. В това събитие участие взеха и други групи, които представиха свои проекти. Специални награди нямаше, но организаторите на Кампания против тютюнопушенето вече спечелиха, изпълнявайки своя морален дълг. „Моралната награда си е лично за нас” каза Виктория преди да се върне при останалите и да продължи делото си.

Ние от СОМ продължаваме да следим подобни младежки социални инициативи, как те се развиват и какъв отзвук получават в обществото. Благодарни сме, че има студенти като Виктория, които не изпускат възможност да заемат морална позицията във времена, когато духовното отстъпва на материалното.

Отдолу можете да чуете аудио запис на интервю с още един от участниците в Кампания против тютюнопушенето – Атанас Георгиев.

11 мнения за “Студенти на лов за цигари

  1. За статью премного благодарен, все по делу, достаточно много кто это использует

  2. 今、と 。私がブックマークして私のブックマークにサイト チェックリストと |もうすぐ再びチェック。 Plsはトライ 私のウェブサイトとうまくと私はあなたが聞かせ。を

Коментарите са затворени.