Референдум 2013 for dummies

Artificial_Sun_by_ahermin

интервю: ПОЛИНА СПАРТЯНОВА / снимки: deviantart.com

Първият референдум в демократична Република България се задава с пълна сила. Четох, слушах и гледах родните медии с надежда да ми обяснят разумно аджеба за какво иде реч, но така и не ми се отвори парашута. Масмедиите бяха твърде заети да обясняват коя партия кое решение подкрепя, сякаш предстои не референдум, а парламентарни избори. Честно казано не ме интересува коя партия е „за” атомната енергетика и коя е „против”, защото искам да разбера феномена ядрена енергетика – какво представлява, нужен ли е на майка България, опасен ли е за мен и моите деца, има ли алтернатива за него и т.н. В крайна сметка от тези няколко месеца, в които партийната война премина всички граници и медиите й се наслаждаваха, аз не чух да се говори на човешки и политически неутрален език за атомна енергетика. Нали се очаква от нас, народа на Република България, да вземем това трудно и експертно решение, защото се намираме в 21-ви век, който се слави със своята демократичност… Как да го направим, без да се влияем от политическите реклами за/против и как да си признаем публично, че нямаме представа кой е правилният отговор?!

Съвсем случайно открих решение и ви го предлагам. Срещнах Н.С., инженер по хидроенергийно строителство, който е участвал в изграждането на АЕЦ Белене в началото на 90-те години. Той ме помоли да не споменавам името му, тъй като не е фен на българската медийна среда и отказва категорично да участва в нейния парад на суетата. Съгласи се да говорим на тази тема единствено заради политически неутралната позиция на СОМ – студентска онлайн медиа. И защото ни/ви харесва 🙂

Какво представлява процесът на електроснабдяването?

За да свети една най-обикновена крушка, трябва да получаваме ток от 50 херца. За да може тя да свети във всички домакинства в България, ни трябва общ енергиен пръстен. Той се поддържа чрез централен диспечерски пункт, който регулира качеството на инсталираните мощности, които произвеждат електричество, за да се поддържа честотата от минимум 50 херца в енергийната система на държавата. Колебанията в консумацията на електроенергия в рамките на деня варират, като върховите натоварвания са сутрин между 8 и 10 ч. и вечер между 18 и 20 ч.. През нощта консумацията на електроенергия намалява сериозно и сутрин при започване на работния ден или около 8 ч. се включват ударно консуматори на електроенергия – отоплителни уреди, осветление, електрически машини, компютри и т.н.. Вечерният пик между 18 и 20 ч. се дължи основно на увеличението на консумацията на електроенергия в бита. Тези върхови натоварвания в енергийната система се преодоляват чрез инсталирани мощности, позволяващи бързото им включване и изключване (водно електрически централи – ВЕЦ и помпена акумулаторна водна електрическа централа – ПАВЕЦ – Чеира).

Колко мегавата е инсталираната мощност в България?

Наскоро дочух в медиите да се говори за това, че имаме достатъчно инсталирани мощности, като не броим АЕЦ Козлодуй, но това по никакъв начин не е вярно. На нас ни трябва инсталирана мощност от близо 6000 мегавата, а по времето на социализма беше два пъти повече и пак не стигаше. Двата блока на АЕЦ Козлодуй в момента ни осигуряват 2000 мегавата, шестте блока на ТЕЦ Варна по 220 мегавата – 1320 мегавата, всичко останало идва в малки количества от възобновяеми енергийни източници. Отделно захранваме с енергия Гърция и Македония, но не мога да ви кажа колко точно мегавата отиват в съседките ни. Тоест ние в никакъв случай нямаме излишна енергия , която да задоволи нуждите ни след като АЕЦ Козлодуй затвори врати.

Кога се очаква сегашните блокове на АЕЦ Козлодуй да затворят врати?

5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй се очаква да бъдат затворени в следващите десетина години. Сега в медийното пространство плъзна поредната новина, според която сегашното правителството има съвсем нови идеи за ремонта и удължаването на живота на тези реактори с по още 20-30 г. Пети реактор е от 1987 г., а шести е от 1991 г., т.е. те искат да ги „състарят” един вид и да ги затворят чак когато станат на по 50+ години. Е, няма как да стане. В един момент се говори за това колко е опасна атомната енергетика и развиването й, а в следващия момент се опитваме да изтискаме последните капки живот от настоящите ни блокове, което е сравнително опасно. Да, животът на централата може да се удължи с десетина години примерно чрез специални ремонти и поддръжка, но това му е напълно достатъчно. Твърде рисковано е да се тръгне в подобна насока.

Какви алтернативи има България?

Хубаво е да подчертаем, че това са алтернативи за България, а не за развитите икономики в Европа. Чувам, че всички се обръщат и цъкат с език по случващото се в Австрия, Швейцария, Германия и т.н., които се отказаха от строителството на ядрени централи, спират вноса на ядрена енергия и ще спират в следващите десетина година и наличните си към момента АЕЦ-и. Но никой не обръща внимание на това, че тези държави са къде-къде по-енергийно ефективни от нас. В България едва смогваме да се разберем със съседите си за това какъв цвят да е изолацията на жилището ни и дали трябва да е алуминиева дограмата, или дървена, и т.н… Твърде далеч сме от подобни развити страни. Ще дам пример, за да стане по-ясно: ако в България за единица произведен продукт ползваме три единици енергия, то в Австрия за единица произведен продукт използват една единица енергия. Това се получава така, защото австрийците са си направили топлоизолация, ползват енергоспестяващи уреди и пр. Ние от другата страна на енергийното развитие имаме неефективна мрежа, стари електроуреди, неефективни сгради…

Затова нашата първа алтернатива е АЕЦ Белене и тогава всичко останало, и то не само защото използваме кухненска печка „Раховец” и живеем в 10+ етажна панелка без топлоизолация. Ще започна с това, че в Белене площадката е лицензирана по всякакви европейски и световни стандарти, докато тази, най-новата и непредвидена, в Козлодуй не е ясно дали би получила такъв изобщо. Освен това в началото на 90-те години на 20-ти век е извършен огромен обем строително монтажна работа по подготовка на площадката на Белене. Слабата крайдунавска почва „льос” е изгребана и на територията на площадката са извършени намиви (преместване на почва от река Дунав), за да се положи необходимата основа за ядрена електоцентрала. По това време АЕЦ Белене беше планиран да бъде с 4 блока всеки по 1000 мегавата и да измести в наши дни на 100% АЕЦ Козлодуй.  И до този момент различните правителства не успяха да измислят адекватна стратегия за развитие на енергетиката в България, което оставя стария план – на преден план. Но дори и да не е АЕЦ Белене, пак е по-добре да се развие ядрената енергетика, защото нейната енергия до този момент е най-евтина и освен всичко останало е най-подходяща за енергийно неефективната ни държава.

Да, зелените възобновяеми енергийни източници са вариант, но ние все още не сме готови за тях. На първо място, както вече споменах, заради енергийната ни неефективност, на второ – няма достатъчно изследвания за климата в България и кой източник би бил най-подходящ за развитие в бъдеще, и на трето, но по никакъв начин на последно място – цената на тока, който те произвеждат. Да, ние произвеждаме около 10% зелена енергия, но на много по-скъпа цена от ядрената, защото ЧЕЗ слага много висока такса за включване към електропреносната мрежа. Затова и не са много смелчаците, които се залавят с тази рискована дейност.

Nine_Canyon_Wind_Energy_HDR_by_laurynnelizabeth

От време на време ми бутат в ръцете флаери за различни алтернативи, като вятърни турбини, соларни панели и подобни „приятелски настроени” енергийни източници, които не звучат никак лошо на теория, но на практика… Например една вятърна турбина по най-новите технологии и с прецизна поддръжка и ремонти може да доживее 30 години, без да има гаранция, че перката й ще се върти през всичките. При идеални условия (според размаха на перката, височината на която е поставена, механизма на турбината и т.н.) тя може да поизведе 5 мегавата, но е напълно зависима от природата. Със соларните панели е абсолютно същата работа: те могат да „живеят” между 5 и 10 години в зависимост от експлоатацията, но на всеки 365 дни те губят близо 10% от мощността си. Освен това, когато времето е облачно, те произвеждат изключително малко енергия.

Да речем, че народът реши да се строи АЕЦ Белене – колко пари ще бъдат нужни?

С цифри не мога да говоря, но със сигурност е по-малко от това, което се е разпространило като информация в медиите. Както ви казах основите му са вече положени, не е просто един „гьол” насред нищото и отделно една от турбините вече е произведена и 1/3 от цената й е изплатена на завода „Росатом”. И най-вероятно, ако не я доплатим, ще заведат дело срещу България.

Но колкото и да са тези пари, ние винаги можем да вземем кредит и да направим така, че примерно приходите от работата на единия реактор да са за неговото възвръщане или да се направи разсрочено споразумение за кредитния дълг. Наистина няма значение колко милиарда е цената, това е рентабилна инвестиция.

Трябва ли „Росатом” да построи АЕЦ Белене?

До този момент “Росатом” е производител на оборудването в тази атомна централа и той трябва да е този, който да оборудва АЕЦ-а в бъдещето, защото така е най-добре за самата централа. Не трябва да се прави мешана скара с разни други производители, само защото искаме да сме независими от Русия – такъв експеримент е рискован. Нашата зависимост идва главно от това, че те ще трябва да ни доставят после ядрено гориво, резервни части и т.н. До момента строителната част по АЕЦ Белене е извършена само от български строители и инженери, в това число и аз, но за техническото оборудване ще трябва да разчитаме изцяло на руснаците.

Много хора се притесняват за замърсяването от атомната централа, Вие на какво мнение сте?

Най-голямата опасност в действителност е изтичането на радиация. А замърсяване може да стане само при изтичане на охлаждащата в реактора „Тежка вода” – във Фукушима например затова беше замърсено морето. От друга страна ядрената пара също е опасна, когато клапаните върху капака на реактора се отворят и може да стане експлозия, както във Фукушима.

Доколко сме застрашени от това да ни се случи нещо подобно на Чернобил или Фукушима?

В АЕЦ Козлодуй и в АЕЦ Белене е много малко вероятно да се случи подобно земетресение като във Фукушима – хората, които са проектирали тези централи са напълно наясно със сеизмичната активност на тези райони. Те не са избрани на случаен принцип, спете спокойно. Но и дори да се случи нещо такова, реакторът се изключва сам и започва да се охлажда, а чак след края на „бедствието” се възстановява отново механично.

Ако това е причината толкова много хора да се колебаят за избора си и се страхуват от подобни аварии в атомните централи, мога да им кажа само, че се случват и такива неща. Ето, ще взема за малко Германия като пример, но не да сравнявам енергетиките им: когато се случи аварията във Фукушима медиите наплашиха немците, че и тях ги грози същата опасност и не им трябва атомна енергия. Ангела Меркел, която само преди десетина месеца беше удължила живота на атомните централи в Германия, веднага заповяда да се спрат 7 от тях и до 2022 г. да преустановят работа всичките 17 централи. Германците усилено инвестират в зелена енергия, но това няма да е достатъчно за индустриалните им нужни – затова федералната република ще започне да купува атомна енергия от Франция. Тя от своя страна разполага с около 60 реактора и няма никакво намерение да превключва захранването си към зелена енергия. Което какво означава? Ако хипотетично се случи голяма авария в супер-атомно-енергийната Франция – супер-зелено-енергийната Германия ще понесе почти същите последствия като нея, само че ще е заплатила далеч по-висока цена. Както и чернобилският облак, който е покосил цяла Европа и не е пощадил дори САЩ, а всеки знае колко далеч се намират те. България също няма да остане по-назад, колкото и да се дърпаме да построим 2 нови реактора – на 1000 км от нас се намират цели 60, които застрашават живота ни по същия начин, както и тези двата. Така че нямаме разумни основания да решаваме на базата на страховете си.

20 мнения за “Референдум 2013 for dummies

 1. В икономическата наука има цяло подразделение, което се занимава с достоверността на информацията в зависимост от това кой точно я дава (експерт/учен/лобист..). Ето една като съдържание и стил също толкова добра статия колкото тази. Позицията обаче е коренно противоположна.

  Авторът е ст.н.с. Босев, енергетик, работил по книги с много сериозни екипи. Докато н.с. от горната статия на СОМ е „инженер по хидроенергийно строителство, който е участвал в изграждането на АЕЦ Белене“, г-н Босев работи в един от големите ни ТЕЦ-ове.
  Ето и статията:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/16/1984996_izbrani_luji_ot_repertoara_na_teatura_nova_iadrena/

 2. я защитавате, но в статията, която сте постнал никъде не пише какво ще прави България след 2030 година, когато и АЕЦ Козлодуй и изброените ТЕЦ-ове ще бъдат принудени да затворят поради изтичане на „срока им на годност“?
  И не забравяте ли другата страна на въпроса, а именно социялната, свързана с една нова атомна електроцентрала? А именно, множество работни места, високо технологичен сектор, висококвалифицирани инженери, един отрасъл, с които малко държави в света могат да се похвалят? Луди сме българите, ако се откажем от атомна електроенергия, ще сме единствената държава в света, която от по-развита ще крачи към задълбочаване на невежеството и към нищета… И не забравяйте колко инвестиции вече са направени в АЕЦ Белене, прекалено много, за да се откажем след като вече е платена една немалка част и са сключени договори, чиито неустойки ще плащаме прескъпо. Извинявам се за накъсания текст, по погрешка се случи. Лека вечер.

 3. АЕЦ „Белене“ ще осигури много работни места. Ако за 3500 ÷ 4000 ра­ботни места при строителството и 500 ÷ 800 при обслужването трябва да изхарчим над 20 милиарда лева, при липса на необходимост, по-добре да строим пирамиди – хем по-евтино ще ни излезе, хем къде по-безопасно. А може и някой лев да вземем от турис­тите, които обичат да се наслаждават на човешката глупост и алчност.

 4. Нещо не ми стане ясно от аргументацията: за възобновяеми енергийни източници още „не сме готови“, а и дори топлоизолация не се справим, – тогава как така да се справим с най-сложната технолгия – ядрената?
  Хубаво, че идентифицирахте огромния потенциал за енергоспестяване. А изводът е „сложно ни е, хайде да продължаваме по стария начин“. Само че, между другото, строежа на нов АЕЦ изисква години, през които имаме време да научим за топлоизолация. После, когато „печката“ Белене е готова, точно тогава вече няма да ни трябва. И ще си стои за още 30-40г.
  Ренатилно може да е само, ако наистина и през 30-40г няма да научим нищо за енергоспестяване.

 5. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

 6. This ѕtrategy incluԁe findіng the гight kеywоrds for the website, establishing quality
  baсκlinks from гelevant sіtes, posting worthy artіcles and news,
  desіgning the websitе, doіng effectiνе
  adνertisementѕ, among others. Τhrough thе ԁifferent
  techniquеs used by SEО and they make sure that the wеbѕite of your
  online buѕinesѕ is amid the toр on
  the ranks of search enginе results. This apρlication takеs thе weatheг
  data from avіationwеathеr.

Коментарите са затворени.