Мъже на точкета ще се разходят по Витошка

Walk a mile in her shoes

Атрактивната гледка на мъже носещи дамски обувки на висок ток ще може да се види на 13 март 2016 г. на столичния бул. Витоша. Събитието се организира като част от кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, която си поставя за цел да привлече медийното внимание и да повиши чувствителността на обществото към проблемите свързани с всички форми на насилие над жени. Организаторите на това на пръв поглед комично събитие се оказват добре познати и утвърдени имена като Информационното бюро на ЕП, БЧK, Българският фонд за жените, Българският хелзинкски комитет и други неправителствени организации.
Желаещите да се включат в демонстрацията трябва да бъдат в 12,30 ч. на т.нар. „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“) в неделя /13 март/. За участниците в шествието ще бъдат осигурени известен брой обувки на висок ток, но поради големия брой очаквани желаещи, организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем чифт дамски обувки на висок ток.
Мъжете са официално поканени да присъстват и да изразят ясно своята солидарност към пострадалите от насилие жени, които по данни на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г. са 28%. С шествието, което се организира за четвърта поредна година, организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите и към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борбата с насилието над жени и домашното насилие, която България все още не е подписала и ратифицирала. В допълнение, има само един международен договор, който цели цялостно изкореняване на насилието над жени и това е „Истанбулска конвенция“, която изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието срещу жени, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Снимка Сергей Антонов_OffNews.bg

Снимка: Сергей Антонов, OffNews.bg

*Светлана Лазарова е бакалавър по „Стопанско управление“ в СУ „Св.Климент Охридски“. Публикацията се осъществява по проект „Развитие и устойчивост на създадения джендър екип към СОМ – Студентската онлайн медиа“, финансиран от Български фонд за жените, осъществяван от Център за развитие на медиите в партньорство с Offnews.bg.