Мъже, какви ни искате всъщност?


Текст: Мариела Богданова

Винаги съм смятала, че е прекрасно да си жена, но понякога ми се струва основателно да завиждам на мъжете. Социалните очаквания от тях са толкова ясни, те просто знаят какво се изисква от тях, за да се впишат адекватно в средата. Ето, питайте например десет жени кой мъж биха определили като „мъжествен“. Отговорите винаги се свеждат до: „отговорен“, „стабилен“, „лоялен“, „самостоятелен“, „работлив“ и т.н. Питайте даже двайсет непознати жени. Представата за мъжественост ще се сведе до същото.

societaldiaryjenniferpena.blogspot

Снимка: societaldiaryjenniferpena.blogspot.com

Обществото е изградило много силни представи по отношение на вида и поведението на мъжете. Стандартно е да са мъжествени, ако са силни физически, ако са финансово осигурени, ако създадат деца на зряла възраст, ако шофират собствения си автомобил, ако гледат спорт по телевизията… Оставам с чувството обаче, че очакванията от нас, жените, изобщо не са така ясни. Нямам представа кое е това, което ни прави женствени според социалните нагласи. Сякаш от нас се изисква да бъдем всичко и… нищо.

Кои жени намирате за женствени, мъже? Защо, когато сме слаби, сме „хърбави“, а когато сме пищни – дебели? Защо едновременно на „мода“ са едрите форми на Ким Кардашян и крехкото телце на Анджелина Джоли? При вас нещата са прости – обществото ви налага да сте в добра форма и толкова. Но никога не ви оставя да се чудите какво всъщност представлява тя.

Вие сте мъжествени, когато за труда ви се заплаща достойно. Но женствени ли сме ние, когато се прибираме вкъщи с пари? И какво точно очаквате от нас – да бъдем еманципирани и независими или за това по-скоро бихте ни окачествили като „откачени кариеристки“? А, когато сме ви шефове, възхищавате ли ни се всъщност или печелим презрението ви, задето правим неженски неща?

От вас всички очакват да станете бащи на „зряла възраст“. Вие имате всичкото време на света – да припечелите малко състояние, да закупите собствеността върху няколко недвижимости, да станете сериозни и улегнали мъже. Какво обаче се очаква от нас? Да ви дарим с наследници в ранните си двайсет, когато телата ни са в разцвета на силите си и да предадем на децата ви най-доброто от физиката си? Междувременно да хвърляме камъни по всички зрели жени, които по една или друга причина са родили децата си на средна възраст. Но това би било твърде просто, а обществото няма прости очаквания от нас. Същите тези млади майки вие може и да заклеймите – защо деца ще раждат деца, на какво можеш да научиш някого, като ти самият още не си натрупал житейски опит,  не е ли посредствено да загърбиш собственото си лично развитие на тази възраст?

Мъжествени сте и когато сте добри шофьори. Не съм сигурна обаче, че може да се каже същото за нас. Обикновено караме „като жени“, което за вас май означава, че сме плахи на пътя и не можем да паркираме. Пита се обаче, допадат ли ви тези сред нас, които карат „мъжката“. Ето, да речем, че има „женско“ каране и „мъжко“ каране. Да речем, че свише ви е дадено да сте гениални шофьори само за това, че сте мъже. Харесва ли ви, когато някоя от нас някак успее да надскочи „генетичната“ си посредственост и се окаже, че кара 500-кубиковия ви мотор все едно се е родила на него? Едни от вас ще я намерят за безкрайно привлекателна, други ще кажат, че се занимава с неща, които не са за нея. За пореден път не знаем какви всъщност искате да бъдем.

Що се отнася до спорта, мъжествено е да разбирате от него. Да поназнайвате името на някой играч, да сте чували малко от историята на клуба, да сте наясно с някои правила. Но е съмнителен плюс във вашите очи, когато ние сме компетентни в тази материя. За някои от вас ще сме перфектните жени, които могат да споделят с вас включително радостта от спорта. Други ще са категорични, че не подобава на една жена да посещава игрища с псуващи зрители и агресивни запалянковци.

Има обаче една добра новина. Тя е, че никоя уважаваща себе си жена не се стреми да отговаря на нечии очаквания. Не че не е важно как изглеждаме в очите ви, но отдавна сме разбрали, че всичко, което правим, може да бъде превъзнесено или осъдено. Ние сме точно такива, каквито сме. Имаме право да бъдем себе си без да ни е грижа какви са социалните стандарти, още повече, че те са изключително противоречиви. Защото знаем, че женствеността не е гола дума, изпразнена от съдържание, а нещо живо, колоритно и винаги различно. Нещо, което знаем, че вие сами ще различите и без помощта на обществото.

*Мариела Богданова е студентка по „Право“  в СУ „Св.Климент Охридски“ и има изявена страст към писането. Публикацията се осъществява по проект „Развитие и устойчивост на създадения джендър екип към СОМ – Студентската онлайн медиа“, финансиран от Български фонд за жените, осъществяван от Център за развитие на медиите в партньорство с Offnews.bg.