Между два свята

Текст: Александър Кълбов
Снимки: Калина Иванова

През последните години съвременните български автори се утвърдиха като изключителни майстори на разказа. Множеството излезли на книжния пазар сборници демонстрират духовно богатство, излагайки най-разнообразни теми и проблеми, комплексни герои и живи картини, забравени спомени и интимни истории, разпилени като сивкав прах по безкрайните пътища на човешкото битие. Поредният повод за национална гордост в тази насока бе международната награда на ВВС за разказ за 2012 г., спечелена именно от българин. В достойнствата на отличеното произведение, както и в тези на останалите от сборника, може да се убеди всеки, който разгърне страниците на „На изток от запада“ от Мирослав Пенков.

Макар и със скромната за един сборник бройка от осем разказа, историите на Пенков са рядко срещана комбинация от неповторимо живи истории и многопластови герои, съжителстващи в една прекрасно изпипана симбиоза, която не спира да разкрива тайните си пред читателя до последната страница. А тайни и изненади в историите не липсват. По самата си идея те са доста оригинални и любопитни – пропаднал вундеркинд нахлува в православна църква, за да открадне златен кръст; баща с провален брак и изгубени мечти се бори да запази живи българските корени на дъщеря си; внук купува тялото на Ленин от eBay като подарък за дядо си, фанатизиран комунист; момче среща любовта на живота си в лицето на своята братовчедка – веднъж на пет години насред реката, която разполовява родното им село на Изток и Запад… Да ви призная, трудно може да бъде открито клише при подобни сюжети, макар темите в тях да са съвсем земни и битови. Любов и омраза, дом и носталгия, изгнание, страст, насилие, история, хумор, колебание… Убеден съм, че се броят на пръстите на ръцете ми хората, които не биха открили по нещо за себе си сред цялата тази палитра от човешки емоции и терзания.

Стилът на писане е гладък, ретроспективен, като често прескача между миналото и настоящето в историята, напасвайки разказаните епизоди с майсторството на великолепно композирана симфония. Често се използва и разказвателния стил от народните приказки и предания, така нужен при присъстващите във всяко едно от произведенията препатки към българската история.

Най-често засяганата тема в разказите, обаче, е за все още прясното в спомените време преди падането на Стената. Пенков засяга някои от най-наболелите въпроси, възникнали в българското общество, семейство и народ, непосрествено преди, по време и след заветната 1989 г. Сбъсъкът между поколенията, между техните цели, мечти и възможности, между идеалите и надеждите, оформили съдбите на стотици хиляди хора и издигнали безвъзвратно нови стени между тях, е перфектно пресъздаден изпод перото на Пенков. Бащи и синове губят близост и контакт, твърде различни в своите убеждения. Деца без мечти и бъдеще бродят като призраци сред руините на един стар свят. Стоварената като с чук върху гърдите на народа свобода обсебва умовете на хората, опиянени от новите възможности, които светът им предоставя. А времената са смутни. И великите идеи на миналото се сгромолясват в прахта.

„На изток от запада“ несъмнено е един от най-вълнуващите сборници, излизал на пазара през последните години. Историите в него са дълбоки, живи и трудно те оставят безразличен към съдбите на героите. Мирослав Пенков притежава потенциала да се превърне в следващия български майстор на разказа, постигайки с прости думи повече, отколкото други с цели глави. 

Тук можете да чуете аудиозапис на интервюто на Александър Кълбов и Жасмина Гевезиева с Мирослав Пенков!

15 мнения за “Между два свята

  1. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

  2. I carry a 10 1/2 and also prescribed the 8- buy chanel healthy beautifully. Very great, and additionally my best ft are never incredibly hot or possibly specialized. Great solution Highly recommend!

Коментарите са затворени.