Концерт с кауза

Plakat

текст: БОГДАНА ГЕОРГИЕВА

Петък е. Светът за пореден път не свърши, даже и събота ще има. Сигурно и тази вечер ще се засечем навън. Нека обаче върна времето малко назад. Понеделник, отново вечер – прозаично, нали? Кой ли излиза тогава?! Но този понеделник беше различен – той ни събра, за да подкрепим една кауза. Кауза, която може да спаси един човешки живот.

Беше ми трудно да пиша за това, може би затова го правя чак сега. Не искам думите ми да звучат по онзи арматурен начин, на който сме се начели. Да, Мишо всеки ден се бори със смъртта, но нека този път постъпим другояче. Нека вместо да промърморим „горкото момче“, отделяйки някаква сума, защото така е прието… просто с усмивка да дарим, защото го искаме, вярвайки, че и той ще се усмихне.

Ще ми се да предам това, което тогава почувствах… или по-скоро, болката, която забравих.  Това беше коледен концерт до мозъка на костите си. Благотворителен – част от причината хората в залата да са имено там в онзи понеделник. И знаете ли, в това нямаше абсолютно нищо лошо. Всеки гаф, забавяне, фалшив тон или забиваща се в мозъка микрофония бяха придружени с чист смях. Този смях, който много по-лесно може да събуди съпричастност. Там не се чувстваше тъгата, нямаше черни, надвиснали думи, а само надпис: „Благотворителен коледен концерт“ и много притеснено-усмихнати НПМГ-ейци.

Не всички обещани в програмата успяха да дойдат и май-май единствените завършили вече гимназия се оказаха от рок-група „Инцидент“, които също носят биоложката жилка в себе си (просто и те са завършили Биологическия факултет, макар и много, много отдавна – в далечната 2002). Те превърнаха в блус… блуса, преди концертът да закрият три усмихнати момичета от НПМГ.

Едно изречение в самия край, минути преди „Last Christmas“, се запечата ясно в съзнанието ми: „Всеки може да покаже съчувствие, но Мишо се нуждае от съ-действие“.

Да подарим едно утре.

Дарителската сметка на Михаил Банков е в УниКредит Булбанк
Сметка – 700 1520771678
IBAN – BG98UNCR 7000 1520 7716 78

11 мнения за “Концерт с кауза

Коментарите са затворени.