Конкурс за авторска приказка търси българския Андерсен или Астрид Линдгрен

Стартът е на 2 април – 50-годишнината от обявяването му за Световен ден на детската книга

По повод навършването на половин век от обявяването на 2 април за Международен ден на детската книга и 212 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен започва конкурс за авторски приказки.

Организаторите искат като родители да привлекат вниманието към идеята, че доброто образование започва с добрите образи от приказките.

В навечерието на световния ден на детската книга, „Мисия Образование” на Новините на NOVA поема в нова посока. Ще подкрепят конкретни кампании, които предлагат конкретни решения. Първата е конкурс за детска авторска приказка. Личен пример дават водещата на новините на NOVA Невена Василева и радиоводещият и водещ на предаването „Дом за всеки“ – Драго Симеонов. Повече вижте в репортажа на „Събуди се“.

Двигател на конкурса и член на журито е илюстраторката и издателка Нуша Роянова, която 20 години работи като графичен оформител и преподавател по изящни и приложни изкуства в България и САЩ. Своята подкрепа като член на журито дава и водещата на Новините на Nova – Невена Василева. Зад идеята повече деца и родители да съпреживеят вълнуващите срещи със света на книгите застава радио и телевизионният водещ – Драго Симеонов. Член на журито е гл. ас. д-р Юлия Йорданова, преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Когато споделих с мои близки за идеята за конкурса, първото, което ме попитаха, бе какви са критериите. Изтръпнах – колкото повече критерии, толкова повече ограничения. Най-важното е богатото въображение и усет към езика и добрата история“, споделя Нуша. Личната й мотивация е свързана едновременно с ролята й на човек на изкуството и на родител, който вярва, че всичко добро започва с приказките.

В конкурса могат да участват всички на възраст до 18 г. Няма жанрови ограничения – всички феи, принцеси, животни, извънземни, земни и извънземни истории са добре дошли. Задължителна е само добрата писмена култура и крайният срок, който е 24 май. Повече за конкурса може да прочетете тук.

Най-добрите приказки ще бъдат издадени в сборник от издателство „Дъбови листа“ – специализирано в българска детска художествена литература с детски авторски илюстрации.