Кометите на Камен

Cometite na Kamen

автор: ЖИВКА ПОПАТАНАСОВА

Наскоро се превърнах в комета. Но не от необятния Космос, а от реалния живот, който често придобива тъмен облик. Исак Нютон описва кометите като дълговечни тела, от които произхожда „животоподдържащият дух” във въздуха. Те също така са считани за лошо знамение от древни времена. За един човек обаче кометите са едновременно надежда, прилив на живот и мечти. Този мечтател се казва Камен и е само на 24 г., когато се сблъсква с най-мъчителното житейско изпитание, въплътено в зловещата сила на рака. Заболяването, по-известно като Сарком на Юинг, пречупва бързо и безпощадно костите на Камен, но не успява да унищожи волята му за победа. Битката е наистина на живот и смърт, а смъртта е все по-близо. Единственият начин, по който може да бъде забавен нейният ход, е финансов, но той е непосилен за семейството на Камен. Той обаче не е сам и никога няма да бъде, докато всичките му близки и приятели присъстват около него. Те влязоха в Ада заедно с него и посветиха душите си на каузата да спасят Камен от ръцете на болестта. Така бе създадена страницата в социалната мрежа Фейсбук, която успя да привлече няколко хиляди души. За няколко седмици кометите се превърнаха от лошо знамение в символ на борбата за живот. Те са силни, неуморни и вярващи. Те се движат стремително към най-искреното желание на Камен, а то е да оздравее, за да построи сграда в Космоса, която кой знае, сигурно ще приютява комети. Засега организираните благотворителни събития са тези, които подкрепят тази смела мечта.

Историята на Камен ме трогна до болка. Докато се „запознавах” с него чрез заснетите клипове, усетих доброто, което излъчва, видях усмивката, която прикрива мъката му, видях онази искра в очите, която поддържа огъня на вярата. Цялото ми същество почувства неистовото желание  за живот, което е изключително силно на фона на страшните болки в тялото му. Не можах да пренебрегна съдбата му само с едно харесване и разпространяване на страницата. Затова реших да не бъда безучастна в битката и да се включа в едно от създадените събития с благородна цел.

Такова бе представлението „Паралелни светове”, организирано с любезното съдействите на НАТФИЗ. „Паралелни светове“ е част от проект „(не)Зависим“, подкрепен от Гилдията за Съвременни Изпълнителски Изкуства към Съюза на артистите в България (САБ). В танцовия спектакъл взеха уастие безкрайно талантливи млади актьори, които се раздадоха докрай. Те успяха да пресъздадат умело съществуването на паралелните светове, тяхното плавно сливане, тяхното внезапно отчуждение, тяхната вечна взаимност, но и зависимост. Ние създаваме сами нашата собствена действителност, но трябва да отворим сетивата си за онази друга действителност отвъд, която е невидима, но същевременно осезаема. Тя е там, където можем да преобразим живота си и където няма да забравим, че същността е тази, която ни определя.  В паралелните светове действа космическият закон, който е описан детайлно от американския писател Ричард Бах в книгата си „Илюзии”:Което си прилича, се привлича. Просто бъди такъв, какъвто си — бъди спокоен и ведър. Машинално, както излъчваш истинската си светлина, както непрекъснато се питаш „Това ли всъщност искам да правя?“ и го правиш само ако отговорът е „Да“. Това машинално отблъсква хората, които нямат какво да научат от истинския теб, и привлича онези, които имат какво да усвоят и от които ти също трябва да се учиш. Но за това се иска много вяра, а междуврерменно те наляга самота.”

Осъзнах, че докато се наслаждавам на танцовия спектакъл, там някъде, в Мексико, Камен е изпълнен с вяра, че неговите приятели-комети ще се приближават все повече до Слънцето. 

21 мнения за “Кометите на Камен

Коментарите са затворени.