Интернет атакува!

Текст: Жасмина Гевезиева
Снимки: Google
 

Ставам. Ям. Спя. И се взирам в телефона и монитора на компютъра си средно по 10 часа дневно. Или поне толкова време отделя средностатистическият американец, като не броим престоя му пред телевизионния екран. Данните представи заместник-директорът на Google Ideas Скот Карпентър на публична лекция миналия четвъртък (11.10.2012 г.) в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Лекцията на Скот Карпентър премина под наслов „За добро и за лошо: интернет, социалните медии и нашият все по-малък свят”. Тя е част от поредицата „Мемориални лекции Джу”, организирана от „Център за либерални стратегии” в памет на бившия й програмен директор Юлия Гурковска (1945-2001).

Когато Карпентър пристига в България преди почти две десетилетия, Интернет е още в зародиш. Мобилните телефони също са прохождащи. Абонатите са прекалено малко, за да бъдат отчетени. „По онова време телефоните се използваха за комуникация! И не се смятаха за необходимост, а за лукс!”, разпалено обясни той.

Не пропусна да отчете и огромният ръст в изпращането на SMS-и. По думите му през 1996 година, на един абонат месечно са се падали по 0,4 съобщения. Днес те са 200 000 всяка секунда. А компютрите?  Компютрите тогава са се употребявали главно за пиратски игри и пиратски софтуер. Така е било в средата на 90-те. Но всичко се променя с настъпването на новия век.

НОВО ХИЛЯДОЛЕТИЕ, НОВИ ПРОМЕНИ

През 2000 г. е имало 365 млн. души онлайн, най-вече в САЩ и Европа. През 2010 г. те набъбват до 2 млрд., а до 2020 г. се очаква останалите 5 млрд. да се присъединят, прогнозират от Google Ideas. „Когато хората направят това те няма да са в мрежата чрез компютри, а чрез смартфони.” Експертът добави, че тази година е първата, в която са продадени повече таблети спрямо броя на настолните компютри.

ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИТЕ

Youtube е създаден през 2006 година. Стартира като никому неизвестна платформа с минимален брой качени видеа. Днес пък многомилионната аудитория на сайта качва по близо 72 часа видео всяка минута. „Това са повече данни, отколкото светът е произвел в цялата история на човечеството”, смята Карпентър. Интернет инвазията в съвременният бит в световен мащаб е видима и от редица други данни: един милиард потребители имат профил във фейсбук, а Уикипедиа има текстови записи на около 72 езика.

Разбира се, Интернет възможностите не се ограничават с гледане на клипчета за котки в Youtube. В сферата на образованието достъпът до мрежата спомага за ускореното намиране на информация.

Днес чрез гугъл може да посетите всеки музей и да го разгледате картина по картина. Интернет променя всичко. MIT (Масачузетски технологичен институт) за първи път качи онлайн цялата си учебна програма безплатно.

ИНТЕЛЕКТЪТ

„Прави ли ни гугъл глупаци”? Така се казва статията на американския културен критик Никълъс Кар. В нея се твърди, че собствената му неспособност да фокусира вниманието си се дължи на Интернет.

Заместник-директорът на Google Ideas обаче мисли друго. Според него е излишно да помним всичко. За да се постигне ефективност, не трябва да тъпчем мозъка си с факти. Необходимо е просто да знаем къде да ги открием. Обемът информация, която може да намерим за отрицателно време само ни подпомага. Информацията е достъпна навсякъде, по всяко време.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА

Една от всеки пет връзки започва онлайн. Приема се за нормално. Мрежата създава романтична представа за любовта, смята Карпентър. Но трябва да внимаваме какво публикуваме. По думите му 81 на сто от бракоразводните адвокати в САЩ използват постове във фейсбук като доказателства за изневяра.

„Бъдещето вече е тук, само че не е равномерно разпределено” е казал бащата на киберпънка Уилям Гибсън. За добро или за лошо Интернет превзема ежедневието ни и променя света, в който живеем с всеки изминал ден.

5 мнения за “Интернет атакува!

Коментарите са затворени.