Импулс за ИконоДЕИствие

автор: ЖИВКА ПОПАТАНАСОВА / фотограф: ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВНа 17 и 18 ноември в Унгарския културен институт в София се проведе интерактивен дискусионен форум под наслов „Импулс за ИконоДЕИствие”. Организатори на важното събитие бяха младите амбициозни икономисти от неправителственото сдружение „Обединени идеи за България”, подкрепени от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Глобален организатор и партньор на инициативата е Institute for New Economic Thinking. Събитието бе проведено паралелно с протичането на конференцията “False Dichotomies” във Ватерло, Канада. „Импулс за ИконоДЕИствие” бе подкрепен от редица специални гост-лектори като проф. Георги Чобанов от катедра „Финанси” към Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Георги Чернев, председател на Софийска търговско-промишлена камара; проф. Кръстьо Петков; проф. Ганчо Ганчев, декан на Стопански факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски”; проф. Чавдар Николов; Калин Маринов, изпълнителен директор на Институт за икономическа политика; Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Валери Найденов, известен журналист, основател на вестник „24 часа”. Специално включване от чужбина направи Павлина Чернева, преподавател по Икономика към известния колеж „Бард” . Водещите теми на събитието бяха „Погрешни дихотомии: Ново икономическо мислене за нови икономически предизвикателства”, „Представяне концепция за мрежа за български икономисти”, „Икономическо неравенство и безработицата в България”, „Финансовата нестабилност и България на прага на Еврозоната”.

Кирил Радев, eдин от организаторите на форума, направи увлекателна презентация на идеята за създаване на мрежа от български икономисти чрез интерактивна платформа, която да споделя знания в областта, да обменя мнения и опит, да води постоянен диалог за обмисляне и осъществяване на ефективни решения в реалната икономика. Други съществени цели са създаването на по-добра връзка с българите в чужбина, които проявяват интерес към икономическата проблематика, както и стимулиране на глобален дебат относно предизвикателствата, пред които е изправена икономиката. Една от основните идеи на форума бе да се обсъждат идеи, които не са намерили сигурна подкрепа, както и предложения, които да гарантират тяхното прилагане. Гостите говориха по въпроса за облика на икономическата политика, по изграждането на позитивна международна репутация на бълагрските икономисти зад граница и какво трябва да бъде началото на този процес. Кирил Радев обхвана обширно темите, изрази ясно и изчерпателно своите възгледи и подтикна участниците към размисъл. Те оформиха интересна дискусия, която породи още множество въпроси, което е ясен знак за сериозното отношение на младите икономисти към сферата, която движи света. Проф. Георги Чобанов повдигна въпроса за преразглеждането на икономическата теория и за кризата като знак, че трябва да настъпят промени. Според него дихотомиите не са погрешни, а дисбалансирани и трябва да бъде намерен нов подход, който да разгледа устойчивостта в три аспекта. Председателят на Софийска търговска-промишлена камара Георги Чернев пък разгледа проблематиката от гледна точка на бизнеса. Той отбеляза липсата на вътрешен пазар като важна част от цялостната картина и заяви, че бизнесът е изключително объркан, защото у нас липсва диалог за сметка на множеството противоречия, които съществуват и в които управляващите не се вслушват. Според него няма чиста икономика и ако бизнесът върви и другите сфери ще потръгнат. Георги Чернев призова към неутралност! Калин Маринов от Институт за икономическа политика заяви, че липсва приемственост, а основните идеи трябва да се основават на икономическия растеж. Проф. Кръстьо Петков също представи презентация за кризата и неравенството като според него не може да се твърди, че кризата е нещо нормално и че по-голямото равенство не пречи на икономическата и социална ефективност.

Всички гост-лектори бяха провокативни и поставиха разнообразни въпроси за обсъждане. Бяха изчерпателни, но и толерантни към мненията на участниците, и приеха насериозно стремежа на младите икономисти към обединение и развитие. Всеки един от тях подкрепи проекта и не остави и капчица съмнение, че ще съдейства според възможностите си, за да се осъществи замисълът.

16 мнения за “Импулс за ИконоДЕИствие

  1. naturally like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth then again I will certainly come back again.

  2. 212963 852995Aw, i thought this was an really very good post. In notion I would like to invest writing in this way moreover – taking time and actual effort to manufacture a quite very good article

Коментарите са затворени.