Извървяхме километър в нейните обувки


Текст: Гергана Ненова

Четвъртото поред шествие „Извърви километър в нейните обувки“ се проведе вчера /13-ти март/ , точно на Сирни Заговезни – деня, в който се помиряваме със своите и чуждите грешки. Въпреки студеното и дъждовно време и тази година мъже се качиха на обувки с високи токчета, за да изразят загрижеността си по проблема за насилието над жени и солидарността си с жените жертви на насилие.

Walk_event_1

Снимка: Гергана Ненова

Запитахме някои от участниците какво ги мотивира да се включат в шествието. „Имам угризения на съвестта като мъж, а мъжете са насилниците“, заяви един от участниците. Той  добави, че би трябвало повече мъже да си дават сметка за този проблем и че за окончателното справяне с него е необходимо да се хвърли светлина върху всички тъмни кътчета на отношенията ни.

„Имам много познати, които са жертва на насилие от мъжете си, заставам на сто процента зад това и си казах, че трябва да стана част от събитието“, каза младеж, който се присъедини спонтанно към шествието.

Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените призова за скорошното подписване на Истанбулската конвенция, „фундаменталния документ, с който страната ни ще се ангажира да се справи с проблема“. Моника Писанкънева от Фондация „Ресурсен център – Билитис“ изтъкна, че насилието над жени засяга особено тежко жените от малцинствените групи, които често са невидими в общественото пространство-жени от етнически малцинства, хомосексуални жени, транс-жени, бежанки. Тази година сред организаторите на събитието е и Съветът на жените бежанки в България. В инициативата се включиха и младежите от Национален център за безопасен интернет, които обърнаха внимание върху проблема с онлайн насилието и кампанията си #‎облечисебе, насочена срещу прекомерния обмен на провокативни и голи снимки в Интернет.

Въпреки серзността на темата настроението по време на събитието беше приповдигнато и участниците в шествието се забавляваха под звуците на музика.

Walk_event_3

Снимка: Гергана Ненова

*Гергана Ненова е докторант по Социология в СУ „Св.Климент Охридски“, автор на статии и блогър. Публикацията се осъществява по проект „Развитие и устойчивост на създадения джендър екип към СОМ – Студентската онлайн медиа“, финансиран от Български фонд за жените, осъществяван от Център за развитие на медиите в партньорство с Offnews.bg.