За цифровизацията – в бъдеще или в минало несвършено време?

Текст: Жасмина Гевезиева, Калина Дренска
Снимки: Атанас Куцев

Това е телевизор! Не, това е мултиплекс! Не, това е цифровизация! Чували ли сте вече тази дума? Вероятно да, тъй като напоследък навсякъде по медиите се говори, че България ще преминава от аналогова към цифрова телевизия. Но като че ли повтарянето на това вълшебно словосъчетание не дава достатъчно информация на хората как и защо ще протича този процес у нас – според последното проучване, направено през март месец 2012 г., едва 14% от хората знаят какво всъщност е цифровизация. Целият процес в България пък трябва да завърши на 1 септември 2013 г., като предстои мащабна и скъпа, макар и кратка, информационна кампания, която ще трябва да отвори очите на непосветения български зрител. Докъде обаче са стигнали държавните институции в своята работа, имат ли готовност телевизиите и какви са европейските практики и тенденции? В търсене на отговор на тези и други въпроси Съветът за електронни медии (СЕМ) по инициатива на неговия най-нов член, Мария Стоянова, организира конференция под наслов „Година преди старта: дигитална България”, която се състоя на 3 октомври в София.

ДА ГЛЕДАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНОТО

Още в началото г-жа Стоянова обясни най-общо и достъпно що е то цифровизацията, а именно вмъкване на информация (тон и картина) в малки пакетчета цифрови данни. Тяхното опаковане вече е стандарт в телевизията – за онези, които работят с модерна дигитална техника и студия. В края на 2012 едва ли някой ще отрече експанзията на новите технологии, вероятно затова мнозинството от участниците и гостите на събитието бяха приятели на цифровизацията. Такъв се оказа и президентът Росен Плевнелиев, който беше патрон на конференцията и в своето изказване припомни, че Конституцията гарантира правото на всеки български гражданин да получава информация. Все още обаче има хора в по-малките населени места, които нямат кабелна телевизия. Дигиталната телевизия е решение за тях и ще доведе до достъпност и разнообразие на медийното съдържание, каза президентът и призова институциите да обединят своите усилия, за да бъде приключен успешно този исторически процес, описан на няколко пъти като най-важната повратна точка след преминаването от черно-бяла към цветна телевизия.

Председателят на СЕМ, доц. Георги Лозанов, разгледа цифровизацията като социален проект. Според него в момента по-бедната част от населението не може да си позволи да плаща за кабелна или сателитна телевизия, което я обрича на ограничен достъп до разнообразни програми и следователно по-ниска информираност. След цифровизацията и бедни, и богати ще имат възможност да гледат повече телевизия на много по-ниски цени – т.е. възникналата дупка в информираността между двата слоя ще бъде намалена, заключи експертът.

Немският посланик в България, Матиас Хьопфнер, подчерта, че вижда в евентуалната конкуренция след дигитализирането път към освобождаване на медиите от влиянията, които ги задушават в момента, оттам и път към повече демокрация в страната. В изказването си той за пореден път обърна внимание, че България има проблем със свободата на медиите и че Европейският съюз зорко наблюдава тази сфера.

МНОГО ХУБАВО НЕ Е НА ХУБАВО

В своето изказване Веселин Божков от Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) наблегна, че България много се е забавила с проекта за цифровизация. Зададеният краен срок – 1 септември 2013 г., когато у нас вече не би трябвало да има аналогово излъчване, е твърде кратък и е съмнително дали ще успеем да се справим за толкова малко време. Още по-голямото притеснение идва от факта, че през 2015 г. на територията на целия ЕС вече няма да е възможно аналоговото излъчване, което означава, че България трябва да вложи всички усилия, за да може да завърши цифровизирането си най-късно до тогава. Никола Манчев от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) не потвърди съмненията за забавяне и твърдо обеща, че щом сме поели ангажимент, то наистина до 1 септември 2013 г. ще се справим с поставената цел.

Друг ключов момент е проблемът с осигуряване на средства за изграждане на мултиплекси (мрежи за разпространяване на цифрово излъчване). От фирмата НУРТС ДИДЖИТЪЛ вече са получили официално държавната поръчка за изграждане на първи етап от мултиплексите, който трябва да приключи на 1 март догодина, за което ще трябва да им се плати някак с държавни пари, а през юли министър Дянков публично каза, че такива няма. Освен това Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу България заради непрозрачност при издаването на линценз за строене на мултиплексите на НУРТС ДИДЖИТЪЛ.  

Спорове има и около предвидената мащабна информационна кампания на стойност близо 10 млн. лв. с ДДС, дадени отново от хазната. Въпросителните около кампанията са най-малко три. На първо място е ясно, че наред със зрителите, най-големите печеливши от цифровизацията ще бъдат самите телевизии, които ще могат да постигнат национално покритие, като плащат по-малко пари за разпространение на сигнала си. Тогава защо не излъчват рекламните клипове за дигитализиране безплатно в ефира си и така не спестят огромна част от въпросните 10 млн. лв. на данъкоплатците? Второ, как консорциумът свързан с медийния магнат Красимир Гергов, останал единствен кандидат в конкурса за рекламната кампания, ще успее да усвои огромната сума от 10 млн. лв. с ДДС и да я изразходва ефективно в рамките на заложения срок – а именно до края на януари 2013 г.? И трето, ако са основателни опасенията за забавяне, изразени от председателя на КРС, както и от други експерти, ако наистина няма пари, както каза финансовият министър, тогава защо сега се дават толкова много пари да се рекламира нещо, което не се знае кога и как ще се случи?

СОМ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПИТА

Горчивият опит с българската преса ни показа, че количеството печатни издания не е гаранция за плурализъм и качество – дали при наличие на същите собственици и съмнителни практики повече телевизионни програми биха означавали плурализъм и по-добро качество? А доколко е коректно държавата да инвестира стотици милиони в една технология, заради която едни частни търговски дружества ще реализират печалба, а други, като кабелните оператори, ще губят и вероятно ще фалират? Освен това според нас е очевидна световната тенденция традиционните медии да мигрират в интернет, зрителите, младите хора да са в интернет. Тогава разумно ли е една малка и бедна страна като България днес да инвестира стотици милиони в една технология, която след 2, 3, 5 години ще бъде остаряла и ще се наложи нова миграция и нови разходи за национално покритие с широколентова интернет връзка?

Въпросите наистина са много и хората, които взимат подобни дългосрочни решения и разходват толкова средства, и които всъщност работят за нас, ще трябва да ни убедят, че е целесъобразно. Затова СОМ ще направи всичко възможно да им зададе тези важни въпроси и да публикува техните отговори. Без да иска 10 млн. лв. за това.

17 мнения за “За цифровизацията – в бъдеще или в минало несвършено време?

  1. great blog! the information you provide is quiet helpful, why i was not able to find it earlier. anyways i’ve subscribed to your feeds, keep the good work up.

  2. Many thanks for an amazing publish, may read your particular others posts. thank you your thinking on this, I soon became a lttle bit made an impact to by this article. Thanks again! You earn a good time. Has wonderful data here. I believe if more people thought of it doing this, they’d possess a better time period receive the hold ofing the matter.

  3. あらまあ! とてつもない記事の男。 ありがとう それでも 私は経験問題ウルRSSで。ドン抰なぜそれを購読することができません知っている。ありますか誰取得似 RSS デメリット?親切に応えます。| | 誰誰 は意識であることを知っている。 Thnkx

  4. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  5. This will be the appropriate weblog for any individual who desires to learn about this topic. You realize so significantly its virtually difficult to argue with you (not that I in fact would want?-HaHa). You surely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just terrific! jordans cheap http://cheapchinajordans.villedequebectv.com

Коментарите са затворени.