Ех, Перу, ех, Чичарон…

table

текст: СИЛВИЯ АНГЕЛОВА / снимки: EATING, GARDENING AND LIVING IN BULGARIA

Неделя следобед е. Краят на поредната натоварена седмица. Време, което човек иска да прекара в спокойна и релаксираща обстановка преди да е започнал новият делник. Време за Multi-kulti!

Уют, приятелска атмосфера, нови знания за света около нас и превъзходна храна – това е решението на всички ядове в този ден, поднесено с много обич от Multi-kulti колектива – супергероите в света на вкусните и екзотични ястия, хората, които срещу приятелски дарения предлагат шанса да се докоснем до различни култури посредством кухнята и доброто настроение.

След последното вкусно похапване на манджички от Близкия изток и Северна Африка, време дойде и за перуанските изкушения в ресторант „Ломо”. Пътят на домакина Карлос, роден в кулинарната столица на Перу – Лима, го води към Германия, където прекарва голяма част от живота си. Какво обаче го отвежда точно в България не е съвсем ясно. Важното е, че той готви отлично и радва българите с прекрасните си гозби вече повече от 6 години. Важно е, и че Multi-kulti решиха да ни срещнат именно с него за една по-красива и пълноценна неделя.

Sevice

Преди похапването привържениците на Multi-kulti събитията се насладиха на части от документалния филм „De ollas y sueños“ (в превод на английски език “Cooking up dreams”). Филмът разкрива готвенето като особена сила и ритуал за перуанците. „Перу – държавата, където богатите и бедните споделят един дух” – зад този цитат се крие любовта към готвенето, а защо не и причината именно Карлос да ни сготви тази неделя. И тъй като основната мисия на Multi-kulti, освен всичко друго, е разпространяването на идеите на мулти-културализма и приемането на чуждестранните дейности в България, редно е да отбележим: Mission accomplished!

“Папа ала уанкайна” беше първата изненада от перуанската кухня, с която се запознахме. На пръв поглед обикновените варени картофи се оказаха истински деликатес, благодарение на сосчето със сирене и шафран. За привържениците на суровата риба пък последва ястието „Севиче”, пример за типична перуанска гозба, съхранила се през годините от едновремешните докове чак до днес. Пресен халибут, маринован в лайм и джинджифил, гарниран с царевица, лук и сладък картоф – истинска екзотика за българската домакиня, която тази седмица е решила да обърне гръб на баницата и да намери нова страст в кухнята на Карлос. Последно, но не и по уникалност, на посетителите на заведението беше поднесен микс от две побългарени перуански ястия – „Лас Болитас” (кюфтета, направени от леща и боб) и „Чичарон” (крехък запечен бекон). А вие огладняхте ли? Мястото е ул. Шейново 4А, а ориентирът – цветните лампи на едноименния бар, които привличат погледите още отвън.

papa ala uankaina

Освен за храната и приятната атмосфера, организаторите се бяха погрижили и за сплотяването гостите. Мини куиз със въпроси от представените материали за Перу събра вече похапналите и доволни посетители на събитието в малки колективи, които се бореха за две награди – изкушаващ ваучер за ресторанта на Карлос на стойност 50лв. и безплатен вход за следващото събитие на Multi-kulti kitchen.

Освен с приятните емоции от уютната Неделя, организаторите ни информираха и за  своите последни инициативи в работата им по сближаването на българи, мигранти и бежанци. Изготвянето на мулти-културна карта на София, сформирането на бежанска театрална група за жени и най-новият проект на тези мили хора – инициативата “Comix for Equality” – са само част от неспирните опити на младите, добрите и силните, да посветят и останалата част от обществото ни в силата на това да подаваш ръка и да усещаш отговора на дланта отсреща.