Есенна симфония

автор: ОЛЯ ЦВЕТАНОВА / снимка: dalybeauty.ca

Разхождам се около езерото в кв. Дружба с приятели. Доста е студено, но за щастие имам всичко, от което се нуждая – дебело яке на гърба, горещо кафе в ръка, приятна компания до себе си и лаптоп в чантата. Слушам с половин ухо гласовете около мен, а останалите ми мисли танцуват в главата, твърдо отказвайки да измислят забавна тема за задачата, поставена ми в университета – „Репортаж на тема Есен”.

Не искам просто да проверя в „Гугъл”, за да създам поредния репортаж за събитие, отразено през десетки мирогледи. Искам да дам нещо от себе си. Нещо мое. Чудейки се за събитие, свързано с есента, споделих с останалите и ето, че се роди моята тема. Ще трябва да призная три неща: Това е спонтанна идея на група ентусиасти, решили да ми помогнат по оригинален начин. Не за първи път провеждаме подобен „експеримент”. За близо тридесет минути успяваме да получим достатъчно погледи, безмълвно питащи „сигурен ли си, че не си луд/а?”, за да си зададем този въпрос сами.

Някога питали ли сте се „Как виждаме есента”? След бърза справка в интернет (като най-достъпен източник) или някоя книга по въпроса, лесно ще намерите научни определения за есента, но някога било ли ви е интересно какво виждат околните в този сезон? Нищо научно. Просто въображение, чувство. А как ще реагирате, ако някой, ни в клин, ни в ръкав, ви зададе този въпрос в парка?

Решени да проверим, аз и приятелите ми прекарваме около половин час в много смях, но и малко неудобство заради „несериозният ни въпрос” (точен цитат по думите на една възрастна дама). Повечето хора питат „Това някаква анкета ли е?” Само един поглед към глуповатите ни усмивки и краткият ни отговор „Не, домашно е”, и не малко хора започват да ни мислят за луди. Предполагам никой не ни „взе на сериозно”, но получаваме и няколко отговора. Кръгът, който обхваща нашата импровизирана анкета, е главно младежки. Не сме поставили възрастови граници, просто отговори получаваме главно от хора на възраст от около петнадесет до двадесет и няколко години.

Винаги съм знаела, че трудното ежедневие убива голяма част от чувството за хумор и ни кара да се сгушим на сигурно място в своя собствена черупка, но не съзнавах до каква степен. Не малко хора просто ни подминават, без да кажат и дума или с едно кратко измънкано „Не ме занимавай”. В други случаи получаваме не особено дружелюбни отговори от типа на „есента е сезон” или „не виждаш ли?” (ако не броим тези, на които по необходимост слагам цензура). Трети отговарят като на шега: „Есента е началото на клинчарника”* (студа – б. а).

В общи линии хората, които се замислят над въпроса, се броят на пръстите на едната ми ръка, но измежду тях има един, който става мой личен фаворит. „Есента е симфония на цветове и звуци. Вятър, листа и последното топло слънчице заедно. Красива е.” (Ева, 17 г.) Може тридесет и две минути да не са достатъчни, за да открием въображението, може да не търсим на правилното място, или не достатъчно дълбоко. Факт е, че получаваме един отговор, в който има истинско въображение, живот и красота. Факт е, че няколко човека се замислят как да отговорят, а липсата на въображение се компенсира с желанието да помогнат в импровизирано проучване.

Честно да призная, оставам леко разочарована. Вярно е, че никой не е длъжен да се занимава с мен и моите „експерименти”, но как могат да навредят около тридесет секунди в размисъл над лесен въпрос? В случая не става въпрос дали питането ми е несериозно. Впечатляващо трябва да е отношението. Очаквам усмивки, леко отърсване от грижи и безцветни мисли. Получавам препоръка да живея в реалността. Не наричам изводите, до които успявам да стигна, красива симфония. Уви, тя не е красива, но е реална… и сива. Ежедневието е забързано. Въображението е изместено от грижите. Дружелюбността, в повечето случаи, си е взела годишна отпуска. Навън може да е пъстра есен, но вътре в нас студенее бяла зима. Есен 2012 около езерото в кв. Дружба 1 е студена, но се очаква затопляне. Стискам палци, все пак есента е сезонът, през който природата временно вехне, за да се прероди с нови сили и красота през пролетта.

16 мнения за “Есенна симфония

  1. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site needs way more consideration. I?l most likely be once more to read rather more, thanks for that info.

  2. 690418 270538Hi my loved one! I want to say that this write-up is incredible, fantastic written and consist of almost all vital infos. I would like to peer much more posts like this . 565664

Коментарите са затворени.