В светлината на прожектора: Дред 3D

Текст: Александър Кълбов
Снимки: официален сайт на филма (http://dreddthemovie.com)

„Аз съм законът.“ Тази и още много други култови реплики, произнесени с дълбокия и режещ глас на Карл Ърбън („Властелинът на пръстените: Двете кули“, „Превъзходството на Борн“, „Дуум“, „Стар Трек“) ще останат задълго вкоренени в съзнанието ви, след като изгледате „Дред 3D“ – новият постапокалиптичен екшън на режисьора Пийт Травис („Хенри VIII“, „Край на играта“, „Точен прицел“).

Историята захвърля рязко зрителя в антиутопичния и престъпен свят, пресъздаден по британските комикси на Джон Уагнър и Карлос Езкера от 1977, където анархията е впила здраво зъби в живота на обществото и единственото, което възспира смъртоносната й захапка, са служителите на Съдебната палата, изпълняващи едновременно ролята на съдии, съдебни заседатели и екзекутори.

Такъв е и съдия Дред (в ролята гореспоменатият господин Ърбън), създал си име сред улиците и кварталите на футуристичния Мега Сити Едно. След като му е възложено да постави финална оценка на изпита за съдия на младата новобранка Андерсън (Оливия Тирлби), Дред се заема със разследването на тройно показно убийство, което въвлича двамата в епицентъра на събития, свързани с престъпния клан „Ма-Ма“ и тяхната нова дрога СЛО-МО. Оттук нататък следват наситени с неподобим екшън сцени, зрелищни престрелки, хладнокръвни убийства и тежкото, неумолимо въплъщение на закона в лицето на съдия Дред.

Едно от нещата, които ще ви направи впечатление от началото на филма до самите финални надписи, е превъзходният, напаснат съвършено до последната секунда саундтрак. Буквално ще можете да усетите тръпките, полазващи гърба ви с началните тонове на поредната изпълнена с възпламенителен адреналин сцена. Суровата електронна музика допринася на страхотно ниво за цялостното усещане, което оставя филма у своите зрители.

За разлика от продукцията със Силвестър Сталоун от 1995-та, тук образите са по-мрачни, по-дълбоки, изградени в по-голяма близост до комиксовите им еквиваленти, като така печелят мигновено почитателската аудитория на поредицата. Мненията на фенове на комиксите се срещат навсякъде из мрежата и са в голямата си част твърдо положителни, като дори има изразени надежди и желания за продължение. На такова, обаче, можем да се надяваме единствено, ако реализираната в боксофисите печалба успее да покрие разходите от 40 млн. щатски долара (продукцията е независима). И докато критиците дават на филма малко над средната оценка, то зрителите са далеч по-щедри.

Разбира се, недосмислици и слабости, характерни за екшъните, има и тук, но умишленото им търсене и сочене с пръст само ще развали впечатлението ви от филма, и то напълно незаслужено. Поне в едно можем да сме сигурни – пълнителите на оръжията не са безкрайни и не превръщат притежателите си в богоподобни палачи, изстрелващи тонове олово във въздуха.

Преживяването на 3D е незаменимо, а екшънът – гарантиран. Засилващата се през последните години тенденция за филмови адаптации по комикси изведе на бял свят един от най-качествените си и задоволителни продукти. Не му мислете много, ами тичайте и резервирайте билети за следващата прожекция. Няма да съжалявате!

Във филма участват още Ууд Харис („Наркомрежа“), Лена Хийди („Игра на тронове“), Джейсън Коуп („Сектор 9“) и Уорик Гриър („Смъртоносна надпревара 2“). Трейлър можете да видите тук: