Депутат за един ден

текст: ЖАСМИНА ГЕВЕЗИЕВА / снимки: ВИКТОРИЯ ГАЛЕВА

Следите ли спора за Закона за висшето образование? Той гласи, че всички заведения в радиус от 100 метра около студентските общежития ще трябва да затварят до 22 часа. Чудесна почва за конфронтация. Частният срещу обществения интерес. Класика. Дебатите по темата поне осигуряват материал за журналистите. В интервю пред БНР председателят на Комисията по образованието и науката Огнян Стоичков казва, че „важното е целта на Закона да се постигне, а тя е повече сигурност и спокойствие в Студентски град”. A няма ли това да доведе просто до смяна на локацията на партитата? При това в студентските общежития – за по-евтино?

Този и други казуси бяха разгледани на симулация на първо четене в парламента на 01 декември т.г. Тя протече в рамките на XIV Национална есенна сесия на Асоциация “Български детски и младежки парламент“. Сесията се състоя между 29 ноември и 2 декември, като включи около 110 участници от цялата страна. Те бяха разпределени в седем партии, според цвета на листа, който са получили в началото на конференцията – съответно зелена, оранжева, жълта, светло- и тъмносиня, розова и червена. Всяка парламентарна група излъчи зам.-председател, секретар и председател. Имаше реплики и дуплики, съобразно правилника на Народното събрание.

Тезата, че вечерният час на заведенията ще срине общежитията, беше защитена от депутата от Оранжевата партия Адриан Тодоров. „Няма ли да попречим на студентите с приемането на закона да се забавляват на по-цивилизовани места, или ще им позволяваме да рушат държавната собственост?”, попита той от парламентарната трубуна.  На обратната позиция пък бяха червените народни представители: „Трябва да се преустанови откриването на нови заведения, защото Студентски град е територия, на която студентите учат и живеят. Тяхната цел трябва да е насочена не толкова към забавленията. Заведенията, които вече съществуват, трябва да работят до 22 часа. Така ще се намали престъпността в района”.

Въпреки разпалената дискусия, която се получи с участието на всички партии, законопроектът беше приет с 56 гласа „за” и 33 „против”. Нямаше въздържали се.

Реда в пленарната зала въдворяваше Наталия Киселова, която е юридически съветник на президента Росен Плевнелиев, както и преподавател по „Конституционно право на Република България” в Софийския университет. Преди депутатските изяви на младежите, г-жа Киселова няколко часа ги просветяше що е то Народно събрание, как е възникнала идеята за парламентарно представителство, какви са основите на парламентаризма и какво трябва да бъде парламентарното поведение.

Интересни лекции през останалите дни изнесоха също и съветникът на президента по икономическите въпроси Никола Алексиев, Георги Камов – съдружник в компания за иновации, главният секретар на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Христиан Даскалов и др.

9 мнения за “Депутат за един ден

Коментарите са затворени.