Дебатът компютърни срещу класически илюстрации в детските книги

Директно от Панаира на детската книга в Болоня и какви добри практики можем да приложим в България

В момента се провежда най-голямото в света изложение на детски книги в Болоня. 54-тото издание на събитието разкрива последните тенденции в книжната индустрия и събира на едно място хиляди от най-видните писатели, илюстратори и издатели.

Уникалността на панаира се изразява в различните изложения и творческите прояви – голямата стена с визуализации на илюстрации, огромната книжарница с хиляди детски книги, идващи от цял свят и работещи творци, изпълнени с вдъхновение.

Българската издателка и илюстраторка Нуша Роянова е на мястото на събитието, за да разбере кои са последните тенденции в детското книгоиздаване и по какъв начин може да възбуди интереса на децата да надникнат по-дълбоко в приказния свят на героите.

„Впечатлява ме сблъсъкът, но и синергията между компютърните и класическите илюстрации, които ясно се открояват в момента. Мащабността на панаира показва, че децата продължават да обичат историите в книгите и е жива любовта към литературата.“, каза от Болоня Нуша Роянова.

Тя е инициатор на конкурс за детски приказки, с който цели да привлече вниманието към идеята, че доброто образование започва с добрите образи от приказките. Конкурсът е подкрепен от „Мисия Образование” на Новините на NOVA и в него могат да участват всички на възраст до 18 г. За желаещите няма жанрови ограничения – всички феи, принцеси, животни, извънземни, земни и извънземни истории са добре дошли. Задължителни са само добрата писмена култура и крайният срок, който е 24 май. Повече за конкурса може да прочетете тук.

Двигател на конкурса и член на журито е илюстраторката и издателка Нуша Роянова, която 20 години работи като графичен оформител и преподавател по изящни и приложни изкуства в България и САЩ. Своята подкрепа като член на журито дава и водещата на Новините на Nova – Невена Василева. Зад идеята повече деца и родители да съпреживеят вълнуващите срещи със света на книгите застава радио и телевизионният водещ – Драго Симеонов. Третият член на журито е гл. ас. д-р Юлия Йорданова, преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“.