Гледайте “Кобра” и спете спокойно

автор: КАЛИНА ДРЕНСКА / снимка: IMDB

Човек трябва да е бил в затънтена пещера накрая на някоя средноазиатска република, за да е пропуснал скандала около избора на конституционни съдии от последните няколко седмици. Злоупотреба с власт, корупция, съмнителни имотни сделки – тези словосъчетания се лепнаха към името Венета Марковска, следвайки го толкова неотлъчно, щото накрая самият президент Плевнелиев беше въвлечен в скалъпен театър, нарушаващ Конституцията по няколко пункта, само и само въпросната дама да не завърши клетвата си и да не стане пълноправен конституционен съдия.

Полупредотвратеният резил обаче се радва и на продължение-фиаско, наречено избор на главен прокурор. И тримата кандидати за поста, изискващ високи професионални и морални качества, доказват по-скоро високи доходи и качества да сключват изумително изгодни сделки, както показа проверка на в. „Сега“. Странно ли е, че при това положение Европейската комисия обмисля извънреден мониторингов доклад на правосъдието в България, а американският президент кани Борисов да си поговорят в Белия дом за разследването на атентата в Бургас и “реформите” в съдебната ни система?

Пробойните в родното правораздаване са видими и с просто око, не е нужно специално проучване, за да ни открива нов вид топла вода. И все пак би било интересно да разгледаме данните от последното изследване на „Световен проект за справедливост” (World Justice Project), базирано на допитване сред повече от 97 000 души и извършено от едноименна американска неправителствена организация. Въпросният проект си е поставил за цел да установи доколко гражданите на различните държави смятат, че законите в техните страни се спазват и са изготвени така че да ги защитават адекватно в ежедневието им.

Вглеждайки се в резултатите, откриваме общо 9 критерия, които сформират така наречения от авторите на изследването „индекс на върховенството на закона” (rule of law index). Така например по критерия „отворен парламент”, показващ доколко прозрачни са правилата и процедурите за гражданите, България постига най-високия си резултат в рамките на изследването – класирани сме на 33-то място от всички 97 участвали страни.

Сравнително добре се справяме и що се отнася до „фундаметални права” (свобода на изразяване, вероизповедание и пр.) и „гражданско правораздаване”, където сме поставени съответно на 34-та и 40-та позиция. За съжаление сме по-назад що се отнася до важен параметър, какъвто за България е липсата на корупция – отредено ни е 53-то място. На дъното на класацията сме обаче по наказателно правосъдие – 81-во от общо 97 места, което огледално отразява и някои от най-наболелите проблеми на страната ни, синтезирани в пословичните слова на премиера „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Между другото, тези слова се оказаха заемка от Холивуд и макар да не са от любимия “Кръсникът”, а от осемдесетарския рамбо-екшън “Кобра”, ясно подсказват каква е върховенствуващата представа за закона у нас. Силата на правото или правото на силата – гледайте “Кобра”, за да разберете и да спите спокойно.

Показателна е и регионалната класация, в която България е сравнявана със страните от Източна Европа, Турция и някои централноазиатски държави като Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, като общо са сравнени 21 страни. Трите ни най-добри класирания отговарят и на трите ни най-добри позиции в световен мащаб: „отворен парламент” (5-то място), „фундаментални права” (7-мо място) и „гражданско правораздаване” (8-мо място). Най-слабото си класиране отново бележим по параграф „наказателно правораздаване” (пред-предпоследната 19-та позиция), но не се справяме и много по-добре по параграф „ред и сигурност” (показващо доколко гражданите се чувстват защитени от закона), където сме 17-ти за региона.

Ако трябва да се резюмира накратко положението с върховенството на закона в България: като цяло в световен мащаб се движим по-скоро в долната половина на класацията, в регионален мащаб също леко изоставаме от държавите, с които сме сравнени. Заключението за страната ни, изтовено от създателите на проучването, е, че у нас са осигурени сравнително добри условия за гражданска инициативност, а на гражданите е гарантирано правото да оспорват решения на правителството. В борбата с корупцията, наказателното правораздаване и адекватното прилагане на правителствени регулации обаче изпитваме сериозни затруднения. Интересно е, че в изследването се отбелязва, че макар в България зачитането на фундаменталните права на гражданите да е на добро ниво, дискриминацията срещу малцинствени групи е основен проблем.

След всичко това ми се иска да обърна внимание още веднъж – крайно време е да спрем да гледаме на скандалите в съдебната ни система като на отделни казуси. Когато от различни журналистически и др. проверки е видно, че за всеки следващ кандидат, било за конституционен съдия, главен прокурор или Бог знае какво, има съмнения за злоупотреба с власт, то очевидно не става въпрос за отделни доброкачествени образувания, а за злокачествен тумор, обхванал цялата правораздавателна система. А всички знаем какво става, ако в такива случаи не се вземат категорични мерки за лечение – целият организъм отива на кино. Да гледа “Кобра”, може би.

 

 

 

 

9 мнения за “Гледайте “Кобра” и спете спокойно

  1. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

  2. Usually I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

  3. Занятно пишете, жизненно. Все-таки, для того, чтобы делать по-настоящему интересный блог, нужно не только сообщать о чем-то, но и делать это в интересной форме:)

  4. Наткнулся случайно на Ваш блог. Теперь стану постоянно просматривать. Надеюсь, не разочаруете и дальше

Коментарите са затворени.