Борба с трафика на хора – с четка и молив

текст и снимки: ПОЛИНА СПАРТЯНОВА

Докато последните слънчеви лъчи на октомври се спускаха над София, на моста на влюбените до НДК се появи нова изложба. Свикнали сме да виждаме тук най-различни фотоси, красиви места или други чудати произведения на изкуството. Но не и това. 58 рамкирани плаката на студенти от департамент „Изящни изкуства” на Нов български университет привикват нищо неподозиращите минувачи с голата и не толкова красива истина: окървавени деца, завързани ръце, насълзени очи и други трагични сцени. Това са гледните точки на студентите от НБУ и техните колеги от Гърция и Америка, провокирани от глобалния проблем с трафика на хора.

Изложбата се казва „STEP 2 FREEDOM и е в рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, и цели да повиши информираността на обществото по проблема. Осъществява се в партньорство със Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г. Всъщност инициативата е продължение на оригиналната изложба “FREE ME”, която се състоя през юли тази година в сградата на НБУ в София в рамките на проекта “The NO Project”, който се реализира в България по покана на Пощенска банка. Създателката на проекта, Джуди Бойл, сподели в ексклузивно интервю за СОМ, че една от причините да се заеме с този проект било момиче на осемнадесет години от България, което по случайност станало жертва на трафик. От тогава новозеландката иска да вдъхнови младите хора да творят, да пишат, да рисуват, да танцуват, да правят концерти, да създават анимационни филми – както се казва, „кой с каквото може да участва”, за да привлекат вниманието на обществото върху този сериозен проблем (цялото интервю с Джуди Бойл може да намерите под статията).

„Трафикът на хора е проблем, който е много по-близо до нас, отколкото си мислим”, каза Наталия Пламенова, студентка трети курс от департамента „Изящни изкуства” в Нов български университет. В подкрепа на нейните думи говорят и данните на Международната организация на труда: само в Европейския съюз жертвите на принудителен труд, включително и на принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души годишно. През 2011 г. в България са регистрирани 541 жертви на трафик, като 80% от тях са жени и основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация. Но това число обхваща само най-храбрите, защото са успели да съберат достатъчно смелост, за да се изправят срещу „работодателя” си, а понякога и срещу криворазбраната съдебна система… Никой не може да каже колко скрити или мълчаливи жертви има. Затова след като изложбата в София бъде демонтирана, на 11.11.2012 г., ще отпътува и към други градове в България, където процентът на трафикираните продължава да нараства.

Антонина Георгиева, също студентка в трети курс „Графика и илюстрация” на НБУ, участва за първи път  в изложбата  „STEP 2 FREEDOM” с три плаката.  „Участието ни в този проект е чудесен шанс за нас да изразим отношението на младите към проблем с такъв мащаб. Въпреки важността си, проблемът с трафика на хора много често остава настрана и затова според нас изложбата е най-добрият начин да привлечем вниманието на обществеността върху него.” сподели за СОМ младата художничка.

“The NO Project” цени потенциала на младите творци – да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. В тях е заложено бъдещето ни.

 

11 мнения за “Борба с трафика на хора – с четка и молив

Коментарите са затворени.